Wednesday, 8 February 2017

İşyerinde Süt Sağma ve Saklama Koşulları

süt sağma ile ilgili görsel sonucu
Merhabalar,Genelde sıklıkla karşıma çıkan ve annelerin/anne adaylarının merak ettiği ve şuan benimde içinde olduğum durumlardan birinden yani "İşyerinde Süt Sağma ve Saklama Koşulları"ndan bahsedeceğim size bu yazımda...
Kadınların işi ne zor değil mi? 9 ay karnında taşı, emzir, yedir, içir, kaldır, uyut, altına bak ama en önemlisi de büyüyene kadar kucağınızda ama hep kalbinizde çocuklarınızı taşımak... Zor olanı bu değil tabii ki de ama yeni anne olmuş kadınlar ve hatta genelde kadınlar hayatın bir çok yükünü taşımak zorunda kalıyor yaşamın her döneminde ve bu yükler katlanarak devam ediyor her geçen gün...




Evi idare et, işi idare et, çocukları idare et, kocanı idare et... (ki kocayı söyleyince genelde erkek arkadaşlar itiraz edip, kocalara ne yapıyorsunuz ki diyorlar... Ama unutuyorlar ki, bu değirmenin suyu öyle kendi kendine dönmüyor. Oturup, bir düşünmek lazım...) Tüm bu kargaşada vakit kalırsa bir de kendini idare et.


İşte bütün bunların arasında yer alan, aslında bence her kadının çocuğu olsa bile yapmaya devam etmesi gerektiği, özellikle evden uzaklaşan anneler için hafta içi tatili gibi gözüken "İŞ"te bile kadın olmanın zor zanaat olduğunu bir kez daha anlatan "SÜT SAĞMA"...

Sadece çalışmakla bitmiyor göreviniz, evde bırakıp işe dönmek zorunda olduğunuz bir bebeğiniz de varsa, mesai onun için işte de devam ediyor. İşte en önemlisi, onu her daim besleyebilmek, hayatı boyunca onun üzerinde, onun hayatına etki edecek bir şeyi mümkün olduğunca ve elinizden geldiğince idame ettirebilmeyi çalışmak... Yani kısacası; "İŞ YERİNDE SÜT SAĞMAK"....


Gelelim İşyerinde Süt Sağmanın Püf Noktaları'na ;


1. Biliyorum söylemesi pek hoş değil ama işyerinde bulabildiğiniz her alanda hatta gerekiyorsa tuvalette bile bebeğiniz için yapmaya devam etmekte olduğunuz işlerden biri "SÜT SAĞMAK"...


2. Zamandan kazanmak istiyorsanız, tek ve en akıllıca nacizane tavsiyem; otomatik, elektrikli, çift pompalı göğüs pompalarından kullanmanız. Böylece iki göğsünüzü toplamda 15 dk'da zahmetsizce boşaltabiliyorsunuz. Aksi takdirde manuel sistem hem uğraştırıcı hem de 15 dk bir göğüs, 15 dk bir göğüs, hadi toparlandın ettin derken 40 dk'yı buluyor.


3. Yine nacizane önerim bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar günde minimum 3 kez, maksimumda sizin kendi göğsünüzü ve süt miktarınızı tartarak vereceğiniz kararla 4-5-6 kez bile olabilir. Şimdi az önceki süreleri de düşününce manuel ve tek pompalı sistemlerde öğle yemeği haricinde minimum 2 saatinizde sırf süt sağmaya gidiyor. Halbuki çift pompa, elektrikli sistemle toplamda 45 dk 'da 3 kere sağma işinizi yapabiliyorsunuz. Bebek 1 yaşını geçtikten sonra da gün içinde sağma sayınız tahminim 2-3'ü geçmeyecektir.


4. Gelelim sağma işleminden sonra aparatları nasıl saklayacağımıza, işyerinizde yıkama imkanınız yoksa, ki varsa bile 3 kere süt sağ, sonra ikide bir git aparat yıka yarım gününüz bu işlere gidiyor, dolayısıyla pek de akılcı değil. Ben ne yapıyordum; bildiğimiz tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine sağma aparatlarını koyuyor ve sağdığım sütler ile birlikte buzdolabına koyuyordum. Böylece dışarda bakteri oluşumuna engel olabiliyor, sağdığınız sütler gibi aparatları da aynı ortamda saklayabiliyorsunuz.


5. Sağdığınız sütleri süt saklama poşetlerine koyarak ve üzerine de sağdığınız tarih, ml bilgilerini de girerek 3 gün buzdolabının yumurta saklama gözünde, 3-6 ay arası da derin dondurucuda saklama özelliği ile saklayabilirsiniz.


6. Sağdığınız sütleri işyerinizde bir buzdolabında tutmakta ayrıca önemli tabii... En kötü işyerinizin çay ocağındaki bir buzdolabına bırakabilirsiniz. Yada internetten çok ucuza satılan çanta boyunda mini donduruculardan alıp, sütünüzü burada saklayabilirsiniz.


7. Akşam olup da eve gitme zamanı gelince, sağdığınız sütleri termal bir çantada, buzdolabındaki ısılarını düşürmeden saklayarak eve götürmek de ayrıca önemli bir husus. Çünkü sıcak-soğuk, sıcak-soğuk etkileşimlerinden dolayı gene bakteri üretme ve sütün içeriğinin bozulması ayrıca bir sağlık riski de taşımakta. En kolay ve basit yol bu çantalardan edinmek.


8. Her gün akşamdan gün içinde kullandığınız sağma aparatlarınız ve şişelerini yıkayıp, kurulayıp, hazır ederseniz, sabah hazırlanma telaşesi içinde bunu da düşünmek zorunda kalmazsınız :) Deneyimle sabit, yoksa işyerindeki sabah kahvaltı hazırlama kuyruğunda bu aparatları yıkamak hem hijyen açısından hem de etraftakilerin sizin elinizdekilere, uzaylı araç makine parçaları gibi bakmalarından kendinizi korumuş olursunuz...


Sevgiyle ve Sütünüzle Kalın...


Fidan DUMAN



No comments:

Post a Comment