Sunday, 25 January 2015

Keçiboynuzu Kremalı Çiçek Çörek

Misler gibi kokan, bol güneşli, temiz, açık bir Pazar gününden merhabalar,

Uzunca bir zamandır, böyle güzel açık ve temiz havalı, bol güneşli bir günü yaşamıyorduk İstanbul'da. Ne iyi oldu da hatırladık yazın sıcaklığını, güneşin gündüzünü :) Peki ne yapılabilir o zaman bugün, aslında dünden kalan gün, hemen mutfağa girilir ve bu güzel havaya bir mis kokuda benden yayılır.

İlk defa denedim, bir yere bakmadan denedim ve doğaçlama ortaya işte bu güzel çörek çıktı.... Öncelikle şunu da söyleyim ki, içinde hiç şeker yok, tuz yok, yağ yok, kısaca hiç bir tatlandırıcı olmadan tamamen kendi doğal, öz tadıyla keçiboynuzu kreması ve klasik hamur var. 

         

 

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1/4 çay bardağı su
  • 3/4 çay bardağı süt
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çimdik şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabarma tozu
  • 3 yemek kaşığı keçiboynuzu kreması (%100 doğal, tamamen organik, içerisinde hiç bir katkı maddesi yok, şeker yok, yağ yok ve hatta kolesterol yok. Firma önerisi ve bu kremanın faydaları aşağıda yer almaktadır.)
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
  • Derince bir kabın içerisine un, kabartma tozu, vanilya, tuz ve şeker alınır ve basit bir tel çırpıcı ile tüm kuru malzemeler birbirine karıştırılır.
  • Karıştırılan kuru malzemelerin ortasından bir oyuk açılır ve bu oyuğun içerisine su ve süt ilave edilir. Tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. (Un ve sıvı miktarını bu sebeple sizler hamurunuzun durumuna göre ilavelerle ayarlayabilirsiniz.)
  • Hazırlanan hamur bir streç filme sarılarak yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletilir.
  • Sonrasında  hamur, eşit 4 parçaya ayrılarak şekildeki gibi açılır ve bir tabak alanı kadar kesilir.

  • Aynı boyutta açılan 4 eşit hamur sırayla bir hamur ve üzeri keçiboynuzu kreması ile sıvama, tekrar hamur ve üzeri tekrar krema ile sıvama şeklinde devam ettirilir ve en son 4 .parça hamur konduktan sonra üzeri krema ile sıvanmaz ve hemen yağlı kağıt serili fırın tepsisine alınır.
  • Tepsiye alındıktan sonra kesme ve şekil verme işlemlerine geçilir. Ve hamurun ortasına bir çay bardağı yerleştirilerek, etrafından üçgen parçalar şekildeki gibi kesilir.
                             
  • Kesilen her bir üçgen yaprak kendi içinde iki kez bükülerek fotoğraftaki şekli alır.


  • Orta bölgesi, çay bardağı alındıktan sonra benzer şekilde küçük üçgen parçalara ayırılarak kesilir ve her bir parçanın üzerine kıvrılarak, çiçek göbeği oluşturulur.

  • Tüm bükme işlemleri bittikten sonra fırına girmeden üzerilerine yumurta sarısı sürülür ve daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dk kadar (üzeri kızarıp, kıvam alana kadar) pişirilir.
                     
  • Afiyetler olsun...
Gelelim şimdiden duyduğum sorulara "Keçiboynuzu Kreması Nedir?", Nereden alınır? Ne faydası vardır? sorularına...

Öncelikle marketlerin çoğunda bulabileceğiniz gibi, mandıralar, kahvaltı dünyaları v.s. gibi yerlerden de satın alabilirsiniz.

Keçiboynuzun faydaları sanırım saymakla bitmez, hele ki, gelişim çağında olan çocukların üzerindeki etkisi bu faydalarından da çok daha ötesinde... Sürekli alış-veriş yaptığım mandıradaki görevli, "Abla bu ürünü denesenize, hem hiç pişman olmayacaksınız hem de çocuk çikolata yediğini zannederek aslında faydalı bir şey yiyecek, hem de doğal yoldan hem de %100 doğal bir ürün" dedi. 

Gerçekten de öyle oldu. Bizim Ali Kerem müptelası oldu diyebilirim, kahvaltılarda ekmek üzeri krem peynirden şimdilerde keçiboynuzu kremasına terfi ettik :) Görüntüsü ve tadı da çikolatayı andırıyor gerçekten, ama keçiboynuzu özünü almamanız imkansız, damakta o tat hep kalıyor. Bırakın Ali Kerem'i şimdilerde biz bile zor tutuyoruz kendimizi bu güzel tada karşı koymak için. Hani şu çok bilinen ve hem piyasada hem de dillerden düşmeyen o sürme çikolatalar yerine bence hem kendinize, hem çocuğunuza hem de ailenize bir iyilik yaparak Zazel'la'yı denemelisiniz derim...

Emin olun pişman olmayacaksınız bilakis faydalı olacaksınız :):):)



Zazel'la keçiboynuzu
Zazel'la; keçiboynuzunun sağladığı tüm faydalardan yararlanmak üzere tasarlanmıştır.
Zazel'la, keçiboynuzunu sürülebilir hale getirerek tüketimini kolaylaştırmış ve daha fazla kişiye yararlı olmasını sağlamıştır.  Zazel'la yalnızca keçiboynuzunun faydalarını sunmamaktadır.  Kakaolu fındık kreması olarak bilinen ürünler sanıldığı gibi fındıkça zengin olmayıp tersine şeker ve yağca zengindir. Aslında bir fındık ürünü değil yağlı şeker ürünüdür.  Bu tür ürünlerde ortalama olarak şeker oranı % 55 ve yağ oranı % 20 dir.  Böyle bir ürünün sağlık açısından zararlarını anlatmaya dahi gerek yoktur.  Bu ürünleri çocukların çokça tükettiği göz önüne alındığında tablo daha da ağırlaşmaktadır.  Zazel'la kakaolu fındık kremalarına çok benzemekte ve kakaolu fındık kremalarının yerini tutabilecek bir üründür.  Söylendiği gibi Zazel'la yalnızca keçiboynuzunun faydalarını sunmamakta, kakaolu fındık kremalarının olumsuz etkilerinden de uzak tutmaktadır. 
Zazel'la kakaolu fındık kremalarının sağlıksızlığını uzakta tutup keçiboynuzunun sağlığını sunmakla birlikte yapısına hiçbir koruyucu madde, katkı maddesi, şeker, yağ vb. eklenmemiştir ve bu haliyle Zazel'la tamamen doğal ve organik bir üründür.  Keçiboynuzunun karakteristik buruk tadını hafifletmek, tüketicilerimizin ağız tadına uygun hale getirmek için keçiboynuzu yağlı tohumlar (susam, fındık, fıstık) ile birlikte mekanik yöntemlerle işlenmektedir.  Yapısında en az % 80 keçiboynuzu vardır kalan ise tamamen yağlı tohumdur.  Zazel'la yalnızca keçiboynuzunun faydalarını değil ….. zengin yağlı tohumların da faydalarını sunmaktadır.  Zazel'la keçiboynuzunda yaralanmak isteyen herkes keçiboynuzu yerine tüketilebilir ve yağlı tohumlardan gelen sağlık faydaları da cabasıdır.  Keçiboynuzu ve yağlı tohumların besinsel özelliklerini bünyesinde barındırır.
Ve daha fazla bilgi için buyurun buradan...

Zazel'la'ya da ayrıca teşekkürlerimle, çünkü bunu gerçekten hak ettiniz....


Sevgiyle ve ağız tadıyla kalın...

Şuh-i Fidan





2 comments:

  1. Ellerinize sağlık. Keçiboynuzu bende çok kullanırım.Ama böyle kavonozda hiç kullanmadım. Güzelmiş.
    Sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Çok teşekkür ederim Birgül Hanım. Valla bende ilk kez denedim, fakat çok memnun kaldım, nacizane herkese de tavsiye etmek istedim. Sevgilerimle....
      Fidan

      Delete