Saturday, 6 December 2014

Köftelerin Köftesi Hasanpaşa Köftesi

Merhabalar,

Türk mutfağının ve Osmanlı yemek kültürünün içinde köftenin ayrı bir yeri olduğu söylenir hep. Etten çekilen kıymanın form değiştirmiş ve içine eklenen malzemelerle çeşnilendirilmiş hali de olsa henüz ispatlanamamış olmakla birlikte, ki bence sayısı da şimdi telaffuz edeceğimden fazladır kesin ki, yaklaşık 291 çeşit köfte olduğu ile anılırmış bizim mutfaklar...

İnşallah ömrümüzün yettiğince bunların her birini deneyip, yeme imkanımızda olur ve böylece nesillerden nesile körelmeden, kültür ve gelenek göreneklerimizi ağız tadıyla yaşama imkanını hep yakalamış oluruz.
 
Bu vesileyle gene günlerden bir gün ben Sevgili Deniz Hanım'ın yayınına konuk olduğum vakit Deniz Şafak'la Hayata Dair Programı'nda yukarıda saydığım kategorinin içinde yer alan ve 291'in içinden biri olan Hasanpaşa Köftesi'ni beraberce yapmıştık. Yapımı basit ve pratik ancak görüntüsü ve lezzeti de bir o kadar şahane ki, gelin sizlerle birlikte de evde yapmak için bu tarifin malzemelerine ve yapılışına beraberce bir bakalım;
 
 
Malzemeler:
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 orta boy soğan
  • Bir kaç diş sarımsak
  • yarım su bardağı kaşar rendesi
  • bir kaç damla sirke
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı tuz

Patates Püresi İçin:
  • 3 orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • Biraz tuz, karabiber
Sos İçin:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 çay bardağı su
Yapılışı:

  • Soğan ve sarımsakları rendeleyin.
  • Kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsaklar, yumurta, karabiber, tuz, kimyon, sirke ve galeta ununu bir kabın içerisine alarak yaklaşık 15 dk. kadar tüm malzemeler birbirleriyle özdeşleşene kadar yoğurun.
  • Hazırladığınız bu köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak içi oyuk, çanak şeklinde şekiller vererek, daha önceden yağlanmış cam fırın kabının içerisine köftelerinizi dizin.
  • 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. 
  • Köfteleri fırına attıktan sonra daha önceden haşladığınız patatesleri bir kaba alın, üzerine süt, tereyağı tuz ve karabiber ekleyerek ezin ve püre haline getirin.
  • Köftenin sosu için suyu ve salçayı birbiri ile karıştırın.
  • Köfteler 20 dakika kadar fırında piştikten sonra fırından çıkarın ve salçalı sosu sadece ve sadece köftelerin tabanına gezdirin ( iç oyuğuna salça sosu dökmeyin).
  • Hazırladığınız püreyi, köftelerin oyuklarına yerleştirin ve en sonda rendelenmiş kaşarları pürenin üzerine serpiştirerek köfteleri tekrar fırınlayın.
  • Hafifçe üstleri kızarana ve kaşarlar eriyene kadar fırında pişirin.
  • Sonrasında dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.

 
Ve işte Sevgili Deniz Şafak'la Hayata Dair Programı'nda konuk olduğum ve bu tarifi yaparak, videosunu da paylaştığım Hasanpaşa Köfte tarifi ile ekranda "BİZ" :) 

Yok efendim nasıl oluyor bu, bir videosu yok mu izlesek de nasıl yapıldığını görsek diyorsanız buyurun o zaman ;)

 
 

Afiyetler olsun.



Sevgilerimle,
Şuh-i Fidan

 

 

2 comments:

  1. ellerine sağlık Fidan'cım.. Nefis görünüyor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkürler Ümran Hanım'cım. Bekleriz yemeğe :):):)

      Delete