Wednesday, 27 August 2014

Vişne Ekşisi Soslu Bulgur Helvası

Hmmm...
 
Yepyeni bir tat. Belki de şimdiye kadar adını bile hiç duymadığınız, yada bilmediğiniz ve aslında Bulgur'un tarihçesi de düşünüldüğünde çok ama çooook eskilere uzanan ve kesinlikle yapmanız gerekenler listenize yeni bir kalem daha ekletecek bir tat.
 
Açıkçası yapana kadar nasıl bir şey çıkacağını, neye benzeyeceğini, irmiksiz helvanın nasıl olacağını, daha önceden de hiç tatmamış olmanın ve yeni tadacak olmanın verdiği heves ve şevkle mutfağa girdim.
 
Önce okuduğum bir tariften esinlendim bulgurun tarihçesini ve bulgurlu tatları anlatan bir kitaptan... Sonra üstüne biraz da ben eklemeler yaptım ve işte ortaya bu çıktı...
 
 
 


 

Buyurun mutfağa bakalım :):):)
 
Kemal Kükrer'li Vişne Ekşisi Soslu Bulgur Helvası
 
Malzemeler- 4 Kişilik

  • 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağından 2 parmak fazla toz şeker
  • 1/2 su bardağı üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı Kemal Kükrer Vişne Ekşisi Sos
Yapılışı
  •  Ayçiçek yağında cevizleri azıcık renkleri dönene kadar kavurun.
  • Üzerine bulguru da ekleyerek en kısık ateşte ortalama 10-15 dk kavurun.
  • En son kavrulan bu karışımın üzerine tereyağı, vanilya ve arzu ederseniz de biraz limon kabuğu rendesi de ilave ederek tüm malzemeleri birbirleri ile iyice karışıncaya kadar kavurun.
  • Bir başka tencerede üzüm pekmezi, Kemal Kükrer'in vişne ekşisi sosunu ve suyu kaynatın.    
  • Kaynayan bu sıvı karışımı kavrulan malzemenin içine dikkatli bir şekilde ve kontrollü olarak azar azar ekleyin.
 
  • Kısık ateşte bulgurların suyunu çekmesini sağlayın ve bu sırada toz şekerin yarısını ilave edin. Kalanını da 4-5 dk sonra ilave edin.
  • Malzemelerin hepsini son bir kez daha karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatarak 30 dk. demlenmeye alın.
  • Afiyetler olsun....
Not: Arzu ederseniz dondurma ile de servis edebilirsiniz.

Tadı nasıl derseniz de, durdukça güzelleşen ve kıvam alan ve bence irmik kadar iddialı olabilecek bir helva oldu.

Elimden geldiğince biraz bana özgü, biraz farklı bir tat biraz alışılagelmişliklerden bir vazgeçiş ve herkesi denemeye heveslendirecek ve Kemal Kükrer'i keşfetmeye davet eden bir tarif yakalamaya çalıştım. Ve şimdi de siz dostlarla paylaşmak istedim. Sonuç ve Sunumlar  böyle ;


    
     


     
    Bu vesile ile Kemal Kükrer'e  gönderdiği bu güzel hediyeler için ve bu gönderimde de vesile olan ve katkılarından dolayı da Burçe Hanım'a (Bir Tat Bir Koku) da teşekkürlerimi sunmak isterim. Biraz geç kalınmış bir yazı ve teşekkür oldu ama malum evdeki canavardan fırsat bulur bulmaz elleri kolları sıvayıp hemen mutfağa daldım.
     
    Tekrar teşekkürlerimle...
     
     
     
     
     
     
    Sevgilerle ve Ağız Tadıyla;
     
    Şuh-i Fidan
     

2 comments:

  1. Çok farklı bir lezzet :) Ellerine sağlık :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hem de nasıl güzel bir lezzet anlatamam. Bence kesinlikle deneyin, pişman olmayacaksınız. Ayrıca güzel yorumunuz içinde teşekkür ederim. Sevgilerimle...

      Delete